allwetterzoo-met-kinderen

Allwetterzoo; dierentuin in Münster met robbenshow en paardenmuseum

De Allwetterzoo dierentuin in Münster stond al een tijdje op ons lijstje met dierentuinen die we graag wilden bezoeken en ligt vlak over de grens in Duitsland. De naam Allwetterzoo (All Weather Zoo) zegt het al; een zoo om te bezoeken bij elk type weer. Er is een overdekte en een buiten route te bewandelen en sommige paden lopen door het dierenverblijf heen. Vanaf de Nederlandse grens bij Enschede is het met de auto ongeveer een uur rijden.

Allwetterzoo Münster

Mijn dochter is gek op diertjes. De keuze om met onze kinderen even weg te gaan naar kinderboerderij of dierentuin zien wij dan ook als een leuk dagje uit. Het is leuk, gezellig en nog leerzaam ook! Slecht weer met veel regen of mooi weer? Gewoon gaan met je kinderen naar de Allwetterzoo. De dierentuin in Münster is namelijk voor een groot deel overdekt zodat je alle dieren bij slecht weer ook kunnen zien, je kunt dezelfde dieren ook via de looproutes in hun (buiten)verblijven zien. Toch was ik blij dat het droog bleef toen wij er waren zodat we overal van konden genieten en de kinderen ook fijn gebruik konden maken van de speeltuintjes.

allwetterzoo-munster
Entree Allwetterzoo dierentuin in Müster

Dierentuin in Münster

Münster is een prachtige stad in het Duitse Noordrein Westfalen met veel karakter, oude gebouwen en leuke boetiekjes. Ik kan je ook zeker aanraden om daar eens een kerstmarkt met het gezin te bezoeken. Er zijn meerdere kerstmarkten in het centrum van Münster op loopafstand bij elkaar. Je kunt er heerlijk van alles eten en drinken en er zijn een paar leuke attracties zoals een carrousels.

De Allwetterzoo Münster werd in 1875 geopend als Landois Zoo. Toen hadden ze alleen Europese diersoorten maar op wens van de bezoekers kwam hier verandering in. In 1876 werd het eerste apenverblijf geopend. Ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan werd in 1900 het olifantenverblijf geopend, gebouwd in de stijl van een moskee. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden er veel gebouwen beschadigd en overleden er veel dieren. Na de oorlog werd de dierentuin grotendeels herbouwd, maar in 1974 verhuisde de dierentuin naar een andere plek in de stad. Op 2 mei 1974 werd de vernieuwde Allwetterzoo Münster geopend en is nu niet meer weg te denken.

Allwetterzoo met kinderen bezoeken

dierentuin-munster-met-kinderen
Mijn dochter wilde de kikker een handje geven!

Parkeren

De parkeerplaats voor de Allwetterzoo was makkelijk te vinden. De dierentuin ligt erachter en kun je niet echt vanaf de weg zien. Het is verstandig om meteen even een parkeermuntje (4 euro in 2019) te kopen als je toch je tickets haalt of laat scannen bij de kassa.

Verhuur

Bij de entree kun je kiezen om een buggy of bolderwagen te huren. Buggy’s kun je gratis lenen bij de Zookassa. Een bolderwagen huren kost 4 euro (in 2019) voor de hele dag. In vergelijking met andere dierentuinen is dit niet duur!

Onze ervaring

Na binnenkomst kregen we meteen een bon in onze hand gereikt voor een gratis fotosleutelhanger. De fotografen stonden direct bij de ingang dus daar kom je bijna niet omheen. De gratis sleutelhanger kun je later op de dag ophalen en eventueel om een hele set foto’s erbij kopen maar dat is natuurlijk niet verplicht.

Je kunt het park met een plattegrond bezoeken of gewoon je eigen route bepalen. Wij deden dit laatste. Eenmaal onder het afdakje vandaan komen we al snel de neusberen tegen. Wat een leuke beestjes om te zien!

Het ene dierenverblijf is wat groter dan de andere maar allemaal zijn ze netjes en schoon. Via de overdekte wandelroutes kom je voornamelijk langs de binnenverblijven. Met het warme weer zaten er weinig dieren binnen en daarom hebben we buiten heel wat kilometers gewandeld.

Er is is een aquariumgedeelte (grot) waar je vissen en reptielen kunt zien. Als er iets rustgevend voor mijn meisje is, dan zijn dat wel visjes. Ook de grotere dieren mogen niet ontbreken. In de Allwetterzoo zijn namelijk ook olifanten, giraffen, stokstaartjes, paarden en beren en te zien! De dierennamen en informatie op bordjes staan er alleen in het Duits. Zelf is mijn Duits op aardig niveau maar ik kan mij voorstellen dat niet elke Nederlander de tekst kan begrijpen.

Grot met allerlei vissen en zeedieren
De olifanten mag je helpen voeren tijdens bepaalde tijden
Mama, kijk die daar!
Dan loop je opeens tussen de lori’s. Je kunt er ook voer voor kopen.
Wat een plaatje hè?
De meeste dieren hebben veel ruimte

Tijdens voedertijden van bepaalde dieren mogen bezoekers en kinderen soms helpen met voeren. Bijvoorbeeld bij de lori’s of de olifanten. Dit hebben wij helaas gemist omdat het erg druk was die dag en ik de tijd niet echt in de gaten hield.

Wat erg leuk is en wat je bij de meeste dierentuinen in Duitsland ziet, is dat je door sommige dierenverblijven heen kunt lopen. Zo loopt er een pad tussen het verblijf van de lori’s, maki’s en zwart-witte zijde aapjes. Heel leuk!

Speeltuinen

Even kijken wat er allemaal in deze speeltuin te doen is…
dierentuin-munster-duitsland-speeltuinen
Genoeg leuke speeltuinen en speelattributen om op te klauteren

In de dierentuin kom je meerdere buitenspeeltuinen tegen. Ideale plekken om even te genieten van je lunch, een broodje of wat drinken. Kinderen kunnen hier mooi hun energie kwijt.

Entertainment en educatie

Met regelmaat vinden er evenementen plaats in de Allwetterzoo. Daarnaast word er in deze dierentuin ook aandacht besteed aan educatie en entertainment in de vorm van shows. Denk aan de voeringen, een paardenshow en een zeeleeuwenshow waar ze tijdens deze gelegenheden gebruik van maken om van alles over de dieren aan het publiek te vertellen. Het was ook erg leuk om kunstjes van de robben te zien in de Robbenhaven. Bij educatie moet je denken aan de informatieborden, de uitleg tijdens de voeringen en shows, en een groot overdekt paardenmuseum.

Een kijkje in het grote paardenmuseum. Er staan ook simulators waar je op kunt rijden. Erg leuk voor de paardenfans!

Horeca

Er is een centraal en groot restaurant. Hier kun je van alles kopen zoals drinken, patat, gehaktballen en ijsjes. Ook kun je hier terecht voor een kop koffie en een stuk taart, of je eigen salade samenstellen bij de saladebar. Voor een groot patatje met saus betaalde ik bijna 4 euro en een flesje drinken rond de 3 euro. Niet bepaald goedkoop maar dat kun je verwachten als je een dagje weg gaat.

Onze conclusie

Mijn dochter en ik vonden het een leuke dierentuin en hebben zeker een leuke dag gehad. We hebben ons wel 5 uur vermaakt en de zeeleeuwenshow vond mijn dochter een van de leukste dingen. Mocht je aan de grens van Duitsland wonen of eens in de buurt op vakantie zijn van Münster, dan is het het bezoeken wel waard. Persoonlijk zou ik er niet langer dan een uur voor rijden, de entreeprijzen vind ik hoog voor Duitse begrippen maar ze zijn altijd nog goedkoper dan de meeste dierentuinen in Nederland.

Allwetterzoo dierentuin Münster met kinderen
Leuke tip? Pin het!

Praktische informatie 2019

  • Parkeermuntje koop je bij de kassa voor € 4,-
  • Eigen eten en drinken meebrengen is toegestaan
  • Er zijn voldoende horecagelegenheden
  • Gratis wifi spot bij het centrale restaurant
  • Verschoonruimtes zijn aanwezig
  • Honden zijn welkom en mogen aangelijnd mee
  • Buggy’s en bolderkarren zijn te huur bij de kassa

Kinderen tot en met 2 jaar hebben gratis toegang, kinderen van 3 tot 14 jaar betalen € 10,90 in de zomer of € 8,90 in de winter, vanaf 14 jaar is de entreeprijs € 18,90 in de zomer en € 14,90 in de winter. Bekijk voor meer info en actuele openingstijden de website van Allwetterzoo.

Adres Allwetterzoo: Sentruper Straße 315, 48161 Münster Duitsland

Hebben jullie al zin gekregen om de Allwetterzoo dierentuin te bezoeken?

Geef een reactie