leukste-hanzesteden-met-kinderen-nederland-tips-hanzestad-bezoeken

Ontdek de 22 Hanzesteden in Nederland met kinderen

Nederland staat bekend om zijn rijke geschiedenis en prachtige steden, waarvan de Hanzesteden een bijzondere charme hebben die zowel volwassenen als kinderen aanspreekt. Met hun middeleeuwse architectuur, sfeervolle grachten en levendige cultuur bieden deze steden een schat aan ervaringen voor het hele gezin.

Wij houden van dit soort ‘stedentripjes met kinderen’ en hebben zelf ook al veel Hanzesteden bezocht. In dit blog leggen we jullie uit wat een Hanzestad is, waarom Hanzesteden met kinderen bezoeken zo leuk is, en waar je ze allemaal in Nederland kunt vinden. Er zijn maar liefst 22 Hanzesteden in Nederland om met kinderen te ontdekken. Wij zijn benieuwd welke Hanzestad met kinderen jullie favoriet is of welke er hoog op jullie lijstje staat om te bezoeken.

Wat zijn hanzesteden nou eigenlijk precies?

Voordat je Hanzesteden met kinderen gaat bezoeken is het misschien handig om te weten wat een hanzestad nou eigenlijk is. Dat gaan we jullie kort proberen uit te leggen.

Hanzesteden waren middeleeuwse steden die vroeger deel uitmaakten van een handelsverbond genaamd de Hanze, in Noord-Europa. Ze werkten samen om handel te beschermen en te bevorderen, vooral na de val van het Romeinse Rijk. Door samen te werken konden ze zich beter verdedigen tegen bedreigingen zoals piraterij en monopolies.

De Hanzesteden handelden voornamelijk in goederen zoals graan, hout, zout, wijn, vis, ijzer, bier en dierenhuiden, en faciliteerden zo de handelsroutes tussen Noord- en Oost-Europa. Ze ontwikkelden speciale handelsrechten en regels, zoals het Lübeckse recht, om geschillen op te lossen en handelspraktijken te reguleren. Deze steden groeiden uit tot belangrijke economische centra en droegen bij aan de ontwikkeling van handel en cultuur in Europa. Tegenwoordig worden veel van deze steden nog steeds gekoesterd vanwege hun historische waarde en architectuur.

hattem-met-kind-uitjes-bezienswaardigheden
Dijkpoort in Hanzestad Hattem

22 Hanzesteden in Nederland met kinderen bezoeken

Nederland telt maar liefst 22 Hanzesteden. Waarom zou je juist een of meerdere van deze Hanzesteden met kinderen bezoeken? Nou, naast het ontdekken van historische monumenten en charmante straatjes, bieden deze steden ook vaak interactieve musea, spannende activiteiten en prachtige natuurlijke omgevingen, waardoor ze de perfecte bestemming zijn voor een gezinsvakantie vol ontdekking en plezier! Hieronder delen we een overzicht met alle hanzesteden in Nederland om met kinderen te bezoeken.

1. Kampen

Hanzestad Kampen, gelegen aan de IJssel, is een stad vol historie en avontuur. Wandel door de oude straten, beklim de Nieuwe Toren met kinderen voor een panoramisch uitzicht en breng een bezoek aan het Stedelijk Museum Kampen om meer te leren over de maritieme geschiedenis van de stad.

2. Zwolle

Zwolle, een bruisende Hanzestad met een prachtig historisch centrum, heeft voor kinderen veel te bieden. Van het ontdekken van de geheimen van Dinoland tot het verkennen van de mysterieuze gangen van Museum de Fundatie, er is altijd iets te beleven.

3. Deventer

Hanzestad Deventer, bekend om zijn charmante straatjes en historische gebouwen, is een geweldige bestemming voor gezinnen. Breng een bezoek aan het Speelgoedmuseum Deventer en maak een wandeling over de middeleeuwse Brink voor een onvergetelijke ervaring.

hanzestad-deventer-met-kinderen-blog-leukste-hanzesteden-nederland
Hanzesteden met kinderen: ook Deventer is leuk!

4. Zutphen

Zutphen, met zijn middeleeuwse stadsmuren en pittoreske grachten, is een verborgen parel in Nederland. Ontdek het unieke speelgoed in het Stedelijk Museum Zutphen en maak een rondvaart over de Berkel voor een ontspannen dagje uit.

5. Doesburg

Doesburg, een charmante stad aan de IJssel, biedt tal van activiteiten voor gezinnen. Bezoek het Lalique Museum in deze Hanzestad met je kind en bewonder de prachtige glaskunst of maak een fietstocht langs de historische vestingwerken van de stad.

6. Harderwijk

Een van onze favoriete Hanzesteden in Nederland is Harderwijk in Gelderland. Harderwijk, gelegen aan het prachtige Veluwemeer, is een ideale bestemming voor gezinnen die van de natuur houden. Breng een bezoek aan het waterpark Dolfinarium en bewonder de dolfijnen en zeeleeuwen of maak een wandeling door het historische centrum van de stad.

7. Elburg

Elburg, een pittoresk stadje aan de rand van de Veluwe, is een waar paradijs voor kinderen. Verken het oude vestingstadje per koets of maak een boottocht over de grachten en leer meer over de rijke geschiedenis van de stad.

8. Hattem

Hattem, gelegen aan de IJssel, is een historische stad met veel te bieden voor gezinnen. Bezoek het Nederlandse Bakkerijmuseum en leer hoe vroeger brood werd gebakken of maak een wandeling door het schilderachtige centrum van de stad.

hattem-met-kind-tips-eropuit-bakkerijmuseum-en-meer-uitjes-activiteiten
Genieten van het schilderachtige uitzicht in Hanzestad Hattem

Lees ook: Hanzestad Hattem met kinderen bezoeken (Tips!)

9. Hasselt

Hasselt, een sfeervol stadje in de buurt van Zwolle, is een verborgen juweeltje voor gezinnen. Breng een bezoek aan de Kalkovens of maak een wandeling langs de historische grachten.

10. Ommen

Ommen, gelegen aan de Overijsselse Vecht, is een populaire bestemming voor gezinnen die van de natuur houden. Bezoek het Nationaal Tinnen Figuren Museum en bewonder de indrukwekkende collectie tinnen figuren of maak een fietstocht langs de prachtige Vechtvallei.

11. Arnhem

Arnhem, hoewel niet traditioneel bekend als een Hanzestad, heeft wel een rijke geschiedenis en biedt veel voor gezinnen om te ontdekken. Van het avontuurlijke Burgers’ Zoo tot het historische Openluchtmuseum, Arnhem heeft voor elk wat wils. Ook het Watermuseum is een aanrader om te bezoeken.

12. Bolsward

Bolsward, gelegen in Friesland, biedt een unieke ervaring met zijn charmante grachten en historische gebouwen. Bezoek het Titus Brandsma Museum of maak een wandeling door het sfeervolle stadscentrum.

13. Groningen

Groningen, een bruisende stad in het noorden van Nederland, biedt tal van activiteiten voor gezinnen. Breng een bezoek aan het Universiteitsmuseum of maak een boottocht door de grachten van de stad.

14. Stavoren

Stavoren, gelegen aan het IJsselmeer, is een charmant stadje met een rijke maritieme geschiedenis. Bezoek de iconische Houten Vrouw of maak een wandeling over de historische dijk.

15. Maasbommel

Maasbommel, hoewel klein, biedt een rustige en schilderachtige omgeving voor gezinnen om van te genieten. Maak een wandeling langs de Maas of breng een bezoek aan het nabijgelegen recreatiegebied De Gouden Ham.

16. Nijmegen

Nijmegen, een van de oudste steden van Nederland, heeft veel te bieden voor gezinnen. Verken de historische binnenstad of breng een bezoek aan het interactieve muZIEum voor een unieke ervaring.

17. Oldenzaal

Oldenzaal, gelegen in Twente, is een verborgen juweeltje met veel groen en historische bezienswaardigheden. Bezoek het Palthehuis Museum of maak een wandeling door het prachtige stadspark.

18. Rijssen

Rijssen, een charmant stadje in Overijssel, biedt een ontspannen omgeving voor gezinnen om te verkennen. Maak een wandeling over de Schildkerkstraat of breng een bezoek aan het Internationaal Brandweermuseum.

19. Roermond

Roermond, gelegen aan de Maas, is een stad vol geschiedenis en cultuur. Bezoek het Designer Outlet voor een dagje winkelen of maak een boottocht over de Maasplassen.

20. Tiel

Tiel, gelegen aan de rivier de Waal, is een levendige stad met veel te ontdekken. Breng een bezoek aan de historische Waterpoort of geniet van de natuur in het nabijgelegen Flipje en Streekmuseum.

21. Venlo

Venlo, een bruisende stad in Limburg, biedt tal van activiteiten voor gezinnen. Bezoek het Limburgs Museum of maak een wandeling door het prachtige stadspark Jammerdaal.

22. Zaltbommel

Zaltbommel, gelegen aan de Waal, is een charmante stad met een rijke geschiedenis. Verken de historische binnenstad of maak een wandeling langs de rivier.

Welke Hanzesteden staan hoog op jouw lijstje om met kinderen te bezoeken?

Geef een reactie