hunebedmuseum-met-kinderen-hunebedcentrum-oertijdpark-borger-drenthe

Hunebedcentrum Borger; blik terug naar de ‘Prehistorie’ in het Museum en Oertijdpark in Drenthe

ReviewOp zoek naar een onvergetelijk uitje met het gezin voor zowel binnen en buiten? Ontdek het Hunebedcentrum met kinderen in het plaatsje Borger, in de provincie Drenthe! Van het grootste hunebed van Nederland en een boeiend Museum met Oertijdpark, tot het spannende (beleef-) Mammoetpad en blotevoetenpad: deze bestemming heeft alles voor een dag vol avontuur en educatie.

Wij zijn hier zelf al twee keer geweest en vonden het een toffe ervaring. Zoals je hier leest is het Hunebedcentrum véél meer dan alleen een Hunebedmuseum. Lees verder om te ontdekken waarom het Hunebedcentrum met kinderen een perfecte plek is om te bezoeken tijdens je vakantie in Drenthe met kinderen.

Het Hunebedcentrum met kinderen

Het Hunebedcentrum (ook bekend als het Hunebedmuseum), gelegen op de Hondsrug in Drenthe, is een archeologisch museum dat op steenworp afstand ligt van het imposante D27-hunebed. Je kunt er lopend heen vanaf de centrale parkeerplaats bij het Hunebedcentrum.

In het Hunebedmuseum kunnen bezoekers alles leren over de fascinerende wereld van hunebedden en de mensen die ze bouwden. Met interactieve displays en boeiende tentoonstellingen wordt geschiedenis tot leven gebracht, wat uiteraard een leuke beleving is voor jong en oud.

Wat is er te doen in het Hunebedmuseum?

hunebedmuseum-met-kinderen-drenthe-borger
Een kijkje binnen in het Hunebedcentrum museum

Speurtocht voor avontuurlijke kleintjes

Bij aankomst kunnen kinderen een speurtocht krijgen bij de kassa. Na het voltooien ervan wacht een leuke verrassing bij de ingang.

Spannende filmervaring

Start je avontuur met een boeiende film die het werk van archeologen en de leefomstandigheden van de hunebedbouwers tot leven brengt. Een activiteit die de nieuwsgierigheid van jonge ontdekkers prikkelt. Voor hele kleine kinderen kan de film misschien wat (te) spannend zijn. Je kunt deze ook overslaan indien gewenst.

Interactief museum

Verken het museum en bewonder archeologische vondsten, nagebouwde hunebedden en interactieve schermen. Een leuke en leerzame ervaring voor het hele gezin.

hunebedcentrum-met-kinderen-interactief-uitje-drenthe-review-blog-ervaringen
Interactieve spelletjes en uitdagingen in het Hunebedcentrum
hunebedmuseum-met-kinderen-borger-drenthe
Kinderen kunnen in het Hunebedcentrum hun eigen Hunebed nabouwen

Het Oertijdpark met kinderen

Het Hunebedcentrum is niet compleet zonder een bezoek aan het Oertijdpark, gelegen in de tuin van het museum. Hier kunnen bezoekers een kijkje nemen in historische huisjes en hutten, en luisteren naar boeiende verhalen over het leven in lang vervlogen tijden. Een soort van openluchtmuseum zou je het kunnen noemen. Tijdens schoolvakanties in Drenthe en in weekenden worden er regelmatig activiteiten georganiseerd. Bijvoorbeeld boogschieten of samen een vuurtje maken in een van de kleihutten.

Boeiende demonstraties van oertijdbewoners

Ontmoet ‘bewoners’ van het Oertijdpark die met humor en enthousiasme vertellen over het leven in de prehistorie. Een interactieve ervaring die jonge geesten inspireert. De kostuums van de vrijwilligers waren fantastisch, sommige zelfs zelfgemaakt door de vrijwilligers, hebben we gehoord. Mijn kinderen vonden het erg boeiend om met deze mensen in gesprek te gaan en je merkt echt dat de bewoners vol passie verhalen vertellen.

hunebedcentrum-oertijdpark-met-kinderen-ervaren-review-tips-drenthe-borger
Een oertijdbewoner vertelde vol passie over het leven van vroeger
oertijdpark-drenthe-met-kinderen-hunebedcentrum-review-ervaringen-blog
We mogen ook binnenkijken in de hutten van het Oertijdpark. De kinderen vonden het wel wat klein. Vroeger was er geen privacy.

Blotevoetenpad

Loop over het speciaal aangelegde Blotevoetenpad in het Oertijdpark met kinderen en ervaar verschillende texturen van bodemmaterialen uit Drenthe. Een unieke en zintuiglijke ervaring voor jong en oud. Dit moest mama natuurlijk ook even proberen. 😉

blotevoetenpad-drenthe-met-kinderen-hunebedcentrum-oertijdpark
Blotevoetenpad in het Oertijdpark

D27 Hunebed: het grootste hunebed van Nederland

Vlakbij het Hunebedcentrum ligt de indrukwekkende D27, het grootste hunebed van Nederland. Bewonder dit historische monument, maar onthoud: respecteer de rust en verblijf op veilige afstand. Op bordjes zagen wij dat het niet was toegestaan om op de hunebedden te klimmen. Het blijft immers ook een grafmonument hè.

hunebedden-drenthe-met-kinderen-border-d27-grootste-hunebed-nederland
D27 Het grootste Hunebed van Nederland bezochten wij met onze kinderen

Review; onze ervaring in het Hunebedcentrum met kinderen

Het Hunebedcentrum met kinderen bezoeken is absoluut een fantastisch uitje! Kinderen vanaf ongeveer 6 jaar zullen zich hier uitstekend vermaken. Het is niet alleen educatief, maar ook erg leuk. Ze leren boeiende feiten over de Nederlandse geschiedenis en de interactieve elementen in het museum maken het extra boeiend.

Bovendien zullen het indrukwekkende hunebed, het avontuurlijke blotevoetenpad en de levendige verhalen van de Oertijdparkbewoners een blijvende indruk achterlaten. Tenminste, dat was hier wel zo.

Ons bezoek duurde net iets meer dan twee uur, hierbij tellen we het Mammoetpad niet mee, alleen het Hunebedcentrum en Oertijdpark. We hadden eigenlijk ook nog best iets langer kunnen blijven. Door vooraf online tickets te reserveren via de website van het Hunebedcentrum, konden we vrijwel direct naar binnen zonder lange wachtrijen.

hunebedcentrum-met-kinderen-ervaringen-review-blog

Praktische tips

  • Reserveer online: Voorkom teleurstellingen aan de kassa door online tickets te reserveren. Tijdens de Nederlandse schoolvakanties kan het druk zijn.
  • Speurtocht voor kleine kinderen bij de kassa
  • Oerverhalen-app voor wat oudere kinderen en volwassenen
  • Museumcafé
  • Museumwinkel

We schreven eerder een blog over Hunebedden met kinderen ontdekken. Er zijn momenteel 54 hunebedden in Nederland te vinden maar vroeger zullen het waarschijnlijk meer dan 80 zijn geweest.

Neem voor meer informatie en de actuele openingstijden een kijkje op de website van Het Hunebedcentrum in Drenthe.

Adres Hunebedcentrum: Hunebedstraat 27, 9531 JT Borger, Drenthe, Nederland

Hebben jullie al zin gekregen om Het Hunebedcentrum met kinderen te bezoeken?

Geef een reactie