hunebedden-drenthe-met-kinderen-border-d27-grootste-hunebed-nederland

Hunebedden met kinderen ontdekken (Tips!)

Hunebedden, majestueuze stenen monumenten die de tand des tijds hebben doorstaan, roepen een gevoel van mysterie en verwondering op. Voor ouders die op zoek zijn naar een unieke en educatieve ervaring voor hun kinderen, zijn hunebedden ontdekken een interessante en leerzame keuze. In Nederland kun je in deze huidige tijd nog 54 hunebedden vinden, maar in het verleden zullen het er meer dan 80 zijn geweest.

Deze tastbare prehistorische overblijfselen bieden een boeiende reis terug in de tijd, waar kinderen kunnen leren en ontdekken terwijl ze plezier hebben. Laten we eens kijken hoe een bezoek aan hunebedden met kinderen een onvergetelijk avontuur kan worden en lees alle praktische informatie en tips in deze blog.

Het wonder van de Prehistorie

Hunebedden, die voornamelijk te vinden zijn in het noorden van Nederland, zijn indrukwekkende bouwwerken die meer dan 5000 jaar geleden werden gebouwd. Gemaakt van enorme megalithische stenen, roepen deze monumenten vragen op over de mensen die ze hebben gebouwd en de doeleinden die ze dienden.

Kinderen zijn van nature nieuwsgierig en staan te popelen om meer te weten te komen over deze fascinerende tijdperk. De meeste hunebedden in Nederland zijn gratis te bezoeken, zo ook de D27 die hierboven op de foto staat afgebeeld.

Misschien ook een leuk uitje tijdens De Dag van het Hunebed, dat elk jaar op de 3e zondag van augustus plaatsvindt?

Educatieve waarde

Een bezoek aan hunebedden biedt een uitstekende kans om kinderen kennis te laten maken met archeologie, geschiedenis en geologie. Terwijl ze door de oude gangen lopen en de massieve stenen bewonderen, kunnen ze leren over de levensstijl, technologieën en overtuigingen van de mensen uit de prehistorie.

Een mooi voorbeeld waar je veel kunt leren hierover is het Hunebedcentrum Borger, in Drenthe. Interactieve tentoonstellingen en educatieve programma’s die hier worden aangeboden, voegen een extra dimensie toe aan het leerproces en maken het leuk en boeiend voor kinderen van alle leeftijden.

hunebedmuseum-met-kinderen-borger-drenthe
Kinderen kunnen hun eigen mini Hunebed bouwen in het Hunebedcentrum

Avontuur in de natuur

Naast de historische waarde bieden hunebedden ook een prachtige kans om van de natuur te genieten. Veel hunebedden liggen in schilderachtige landschappen, omringd door bossen, heidevelden en kabbelende beekjes. Een wandeling naar een hunebed kan een avontuur op zich zijn, waarbij kinderen de natuurlijke wereld om hen heen kunnen verkennen en ontdekken.

Tips voor een bezoek aan Hunnebedden met kinderen

  • Onderzoek van tevoren: Leer samen met je kinderen over de geschiedenis en het belang van hunebedden voordat je op pad gaat. Dit zal hun nieuwsgierigheid aanwakkeren en hen helpen de ervaring nog meer te waarderen.
  • Kies een geschikte locatie: Er zijn verschillende hunebedden verspreid over Nederland maar de meeste zul je in de provincie Drenthe vinden. Kies een locatie die gemakkelijk bereikbaar is en geschikt is voor de leeftijd van je kinderen.
  • Maak het interactief: Stel vragen, speel spelletjes en moedig je kinderen aan om actief deel te nemen aan het verkennen van de hunebedden en hun omgeving. Bij sommige hunebedden kun je zelfs zoeken naar Geocaches, bijvoorbeeld bij Hunebed D6.
  • Veiligheid voorop: Houd rekening met de veiligheid van je kinderen tijdens het bezoek. Sommige hunebedden kunnen op afgelegen locaties liggen, dus zorg ervoor dat je voorbereid bent met voldoende eten, drinken en kleding, afhankelijk van het weer.
  • Leg herinneringen vast: Neem foto’s en maak aantekeningen tijdens je bezoek, zodat je kinderen kunnen terugkijken op de geweldige ervaring die ze hebben gehad.

Een bezoek aan hunebedden met kinderen is niet alleen een kans om te leren en te ontdekken, maar ook om onvergetelijke herinneringen te creëren. Door de combinatie van geschiedenis, natuur en avontuur zullen kinderen worden geïnspireerd en aangemoedigd om hun nieuwsgierigheid en verbeelding te laten bloeien. Dus pak je rugzak in, neem je kleintjes bij de hand en ga op reis naar het verleden, waar het avontuur wacht!

Geef een reactie