Legomuseum Grootegast LEGiO Museum met kinderen - Ervaring Blog

LEGiOmuseum Grootegast; een walhalla voor LEGO liefhebbers en met kinderen!

Het LEGiOmuseum in Grootegast is een leuk uitje met kinderen in de noordelijke provincie Groningen. In het voormalige LEGO Nederland pand zit nu een museum waar je kunt kijken, bouwen én spelen met werelds geliefde bouwblokjes; LEGO! Je snapt natuurlijk wel dat wij daar als grote LEGO liefhebbers graag heen wilden…

Dit leuke LEGO uitje ontdekte ik per toeval. Wij waren met de familie een weekendje weg naar Landal Esonstad; een mooi vakantiepark omringd met veel water, in het noorden van Friesland. Bij de receptie op het park lag een folder van het LEGiO museum. Vanaf het park was is het ongeveer 35 minuten met de auto rijden en daarom besloten we spontaan om dit uitje op onze terugweg naar huis mee te pakken. Het is geen LEGO pretpark maar toch kun je je hier uren vermaken.

LEGiOmuseum met kinderen

Het LEGiOmuseum vind je aan de Legolaan in Grootegast. De Legolaan? “Wat een leuke straatnaam!” riep een van de kinderen vanaf de achterbank in de auto. “Ik wil wel aan de Legolaan wonen hoor” zei mijn jongste zoon erna. Nou ikke niet! We komen er al snel achter dat er geen huizen maar eigenlijk alleen maar bedrijven en fabrieken aan de Legolaan staan. Het LEGiOmuseum bevindt zich dus op een bedrijventerrein in Grootegast. A fijn, het museum was wel makkelijk te vinden en het staat met bordjes aangegeven langs de weg.

Legiomuseum met kinderen -Lego museum Groningen
Rechts van de spandoeken zit de ingang van het LEGiOmuseum. De grootste LEGO fans lopen alvast vooruit…
Legio museum Grootegast met kinderen REVIEW
Het is nog lang geen Pasen maar dit konijntje bij de ingang is wel erg leuk!

Het LEGiO museum is een onderdeel van Museumplein Grootegast. Met één entreekaartje (6,50 p.p.) kun je drie musea bezoeken; het LEGiOmuseum, het Victory-museum 1940-1945 en De Museumdrukkerij. Dus drie museums voor de prijs van één. Dat is leuk! Toch is het Victory-museum niet echt geschikt voor peuters en kleuters. De harde geluiden in het Victory-museum kunnen nogal angstaanjagend zijn voor kleine kinderen. Dit werd ons ook verteld door één van de medewerkers. Hoewel mijn dochter wel wat gewend is, hielden we er rekening mee. Zij hield het halverwege ook voor gezien en ging liever kleuren en spelen bij de ingang. Voor wat oudere kinderen die het vak Geschiedenis op school hebben, is het wellicht best wel interessant om te kijken hoe het er in tweede wereld oorlog aan toe ging. De pantservoertuigen en verhalen zijn voor hen indrukwekkend!

Ook kun je een hapje eten of iets drinken bij The American Diner, een restaurant zoals je ze ziet in Amerikaanse Rock and Roll films. Heel cool! Het restaurant ligt tussen de musea in dus dat kun je zeker niet missen. Maar goed, we kwamen natuurlijk voor het LEGiOmuseum en onze maagjes waren al gevuld…

Legio museum Review

Wat te doen in het LEGiOmuseum?

In het voormalige pand van LEGO Nederland dat nog tot 1998 in gebruik was voor o.a. de distributie, het bouwen van LEGO showroommodellen en veel meer, is nu een walhalla voor LEGO liefhebbers van jong tot oud! De slogan van het LEGiO museum is: – kijken – bouwen – spelen -. En dat zijn eigenlijk alle woorden die prima binnen het plaatje van het LEGiOmuseum passen. Niets meer en niet minder, en dat op wel ruim 900 m2 oppervlakte!

Kijken

In glazen vitrines zie je veel LEGO series uitgestald. Van vroeger toen LEGO alleen nog maar speelgoed had (voordat ze met de wereldberoemde bouwsteentjes kwamen), tot de hedendaagse LEGO series. Je ziet echt de ontwikkeling van LEGO hoe het begon met de primaire kleuren (zwart, geel, rood, blauw en wit), tot LEGO technic en tot aan glitter LEGO stukjes uit de LEGO Friends collectie. Mijn man en ik zagen nog een paar bouwwerken die wij vroeger ook hadden. Echt leuk om terug te zien!

LEGiOmuseum Review - Speelgoed van vroeger
Het houten speelgoed waar LEGO ooit mee begon…
LEGO FABULAND - Legiomuseum Groningen met kinderen
LEGO Fabuland kenden wij nog niet!
LEGO van Rietsuiker - Duurzame bouwblokjes
LEGO brengt sinds 2018 ook duurzamere bouwblokjes en -onderdelen uit…

De LEGO dorpen, ik zou het bijna een miniatuurpark willen noemen, zijn ook erg mooi neergezet. Ze hebben gebouwen uit het noorden van Nederland nagebouwd en een heuse kermis! Hier hebben ze knopjes geplaatst om treinen te laten rijden, lampjes te laten branden en andere dingen te laten bewegen. De LEGO stad komt op deze manier tot leven! Spannend. 🙂

Bouwen

Nadat je alle collecties en kunstwerken hebt gezien is het natuurlijk het leukst om zelf iets moois met LEGO blokjes te bouwen. Zelfs als ouders bouwen we natuurlijk ook even iets leuks! Ik schreef met LEGO blokjes ‘MAMA’ op de LEGO platen, mijn dochter speelde wat en mijn zoon maakte een visvijver met boot en vissers. Hij had dit weekend immers voor het eerst een vis gevangen en dat bleef in zijn koppie zitten. 🙂

Bouwen met LEGO - Bouwhoek LEGIO museum
Plek genoeg aan de bouwtafels

Spelen

Er is een ballenbak om in te duiken, een bak met grote bouwblokken (Instagramwaardig) en kinderen kunnen LEGO spellen op de Playstation 2 spelen. Ook zijn er genoeg plekken en bouwtafels waar je met LEGO en LEGO Duplo je eigen kunstwerken kunt creëren.

LEGIOmuseum met kinderen - Lego spellen playstation 2
LEGO Computerspelletjes op de Playstation 2 zijn ook leuk!
Review LEGiO Museum Grootegast Groningen
Knopjes om iets in LEGO stad te laten branden of bewegen.
Minatuurparken in Nederland - Martinitoren van LEGO - LEGIOmuseum Groningen - Uitjes met kinderen
De Martinitoren staat er ook!

Onze ervaring

Wat een leuk LEGO uitje hier in Grootegast, op deze historische locatie! Hoewel ik nog even nadrukkelijk moet vermelden dat het museum van de stichting LEGiO is en geen onderdeel van het LEGO-concern, is het echt een geweldige plek voor alle LEGO liefhebbers van jong en oud! Ik weet ook zeker dat de opa’s en oma’s van onze kinderen het leuk zouden hebben gehad als ze mee waren geweest.

Wij hebben ons ongeveer 1,5 uur kunnen vermaken in het LEGiOmuseum, inclusief het bouwen en spelen meegerekend. Met de auto is het nog geen half uurtje rijden vanaf de stad Groningen en daarom ook een ideaal overdekt uitje met kinderen als je daar in de buurt woont of op vakantie bent.

Na een bezoekje aan het LEGiOmuseum hebben de kinderen weer genoeg inspiratie om thuis verder te bouwen met hun eigen LEGO.

Leuk uitje? Pinnen mag!

Praktische informatie 2019

  • Parkeren is gratis bij het LEGiOmuseum.
  • Eigen eten en drinken meenemen is niet toegestaan.
  • Leuk thema restaurant met uitgebreide menukaart.
  • Met 1 entreeticket 3 musea te bezoeken; LEGiO museum, Victory-museum 1940-1945 en De Museumdrukkerij.
  • Gratis wifi.
  • Verschoonruimte aanwezig.
  • Buggy en kinderwagen proof.
  • Mogelijkheid voor het vieren van een kinderfeestje.

De entreeprijs is voor iedereen die ouder dan 2 jaar is: €6,50 per persoon. Kijk voor meer info en de actuele openingstijden op de website van het Museumplein.

Adres LEGiOmuseum: Legolaan 1c, 9861 AT Grootegast, Nederland

Hebben jullie al zin gekregen om het LEGiO museum met kinderen te bezoeken?

Fan van LEGO? Dan wil je deze LEGO uitjes ook niet missen:

Geef een reactie