museum-op-solder-met-kinderen

Lieveheersbeestjes speurtocht in museum Ons’ Lieve Heer op Solder in Amsterdam

In museum Ons’ Lieve Heer op Solder in Amsterdam kun je met kinderen een leuke lieveheersbeestjes speurtocht doen. Met de speurtocht ‘Lieveheersbeestje op Solder’ ga je samen met je kind op zoek naar de kapoentjes door smalle gangetjes, doe je ondertussen leuke spelletjes, en leer je van alles over het museum en lieveheersbeestjes.

Museum op Solder

Ons-lieve-heer-op-solder-museum-amsterdam
De entree

Museum Ons’ Lieve Heer op Solder ligt op een klein stukje lopen (ongeveer 8 minuten) van Centraal Station Amsterdam. Het museum ligt aan een van de Amsterdamse grachten in de binnenstad en is gevestigd in drie aan elkaar verbonden grachtenpanden.

Vanaf de buitenkant lijkt het een normaal grachtenpand. Wat je van buiten niet ziet, is dat er een schuilkerk uit de zeventiende eeuw op zolder zit verstopt. Voordat je bij de kerk komt, loop je eerst door allerlei gangetjes en vertrekken en kom je oude keukens, bedstedes en prachtig bewaarde kunststukken tegen.

De kerk is in de 17e eeuw gebouwd in opdracht van de toenmalige eigenaar van het pand: een katholieke koopman; Jan Hartman (1619-1668). Hij woonde er met zijn gezin in de periode dat openbare katholieke vieringen in Nederland officieel verboden waren.

Lieveheersbeestje op Solder speurtocht

Wij kwamen voor de lieveheersbeestjes speurtocht, dat zagen we op internet en leek ons erg leuk. Volgens het museum is de Lieveheersbeestje speurtocht op Solder geschikt voor families met kinderen van 5 t/m 10 jaar. Voor deze speurtocht (boekje) betaal je slechts 1 euro. Ook kregen we een klein zaklampje mee bij de kassa voor de donkere plekken en hoekjes in het museum. Het lampje mochten we lenen en gaven we na ons bezoek weer netjes terug aan de kassamedewerker.

Voordat we konden beginnen moesten we eerst even onze bagage in een kluisje doen. Naast de kluisjes bevinden zich ook de toiletten. Gezien je ongeveer een uur tot anderhalf uur over de lieveheersbeestjes speurtocht doet, is het verstandig om de kinderen eerst nog even te laten plassen.

Op zoek naar de lieveheersbeestjes!

op-solder-museum-lieveheersbeestje-sepurtocht
Daar is het eerste lieveheersbeestje die we tegenkwamen!
Lieveheersbeestje-op-solder-museum-amsterdam
Best klein hè?

We slaan het boekje van de lieveheersbeestjes speurtocht open en beginnen te lezen. Gezien mijn dochter van 4 nog niet kan lezen, lees ik alles hardop voor. Niet te hard natuurlijk, want we willen de andere bezoekers niet storen.

Je maakt op de eerste pagina al meteen kennis met Kapoentje, het Lieveheersbeestje op Solder, en hij wijst ons de weg door het museum. Het eerste Kapoentje kwamen we beneden tegen op het trappetje bij het witte grachtenpand op tafel. Het was even zoeken maar we hebben hem gevonden!

Spelen en spelletjes

Terwijl we de lieveheersbeestjes volgen en de verhalen lezen is het in de oude keuken tijd voor een spelletje! Kinderen mogen alleen aan deurtjes en plekken komen waar een kaartje met een lieveheersbeestje aan hangt.

Zo zijn er voelspelletjes, zoekspelletjes, ruikspelletjes en worden we uitgedaagd voor een knikkerspelletje.

Tafeltje decoreren

Mijn kinderen vonden het onwijs spannend om achter de deurtjes te kijken waar een lieveheersbeestje hanger aan zat. Terwijl de rest van de bezoekers doorlopen met hun audiotoer voelt het toch een beetje als ‘stiekem’ om de deurtjes te openen, ook al is het voor de speurtocht bedoeld…

De kerk op Solder

Na afloop van de speurtocht en de opdrachten kun je een gelukslieveheersbeestje vragen bij de kassa, iets drinken of eten in het museumcafé, een souvenirtje kopen en een groet of tekening in het gastenboek achterlaten. Wij vonden het een erg leuk en educatief uitje voor kinderen van 4 tot 8 jaar. Voor kinderen van 8 jaar en ouder raden we de Feest! op Solder audiotour aan.

Met een schrijfveer laten we nog een lieve boodschap achter in het gastenboek.
Ons Lieve heer op solder museum met peuter kleuter kind bezoeken - Review
Leuke tip? Pin het!

Praktische informatie 2019

  • Lopend makkelijk te bereiken vanaf het centraal station Amsterdam
  • Museumcafé aanwezig voor koffie/thee/gebak en andere versnaperingen
  • Museum is niet geschikt met kinderwagen of buggy
  • Je kunt gratis gebruik maken van het Wifi / internet
  • Kluisjes voor je jas en bagage zijn gratis
  • Gratis je flesje met kraanwater bijvullen in de garderobe

Open: Maandag t/m zaterdag van 10.00 tot 18.00 uur en
zondagen van 13.00 tot 18.00 uur. Op Koningsdag is het museum gesloten.

Prijzen 2019 (onder voorbehoud)
Volwassenen: € 12,50
Kinderen 5 t/m 17 jaar: € 6,00
Kinderen 0 t/m 4 jaar en houders van een Museumkaart: gratis

Neem voor meer informatie een kijkje op de website van het museum.

Adres: Oudezijds Voorburgwal 38-40, 1012 GD Amsterdam

Hebben jullie al zin gekregen om museum Ons’ Lieve Heer op Solder met kinderen te bezoeken?

Geef een reactie