Miniatuurparken in Nederland - Compleet overzicht minatuur parken en museums

Overzicht miniatuurparken in Nederland

Een miniatuurpark is een leuk uitje voor de hele familie. Madurodam is de bekendste miniatuurstad in Nederland, maar er zijn nog meer leuke miniatuurparken en -musea! Check daarom snel het handige overzicht in deze blog. Zo ontdekten wij kort geleden Miniatuurpark Het Grootste Noorden op landgoed Tenaxx in de provincie Groningen. Een echte aanrader! Mijn kinderen lieten hier bootjes varen en wekten al fietsend energie op om de miniatuurtreinen te laten rijden… Hoe cool is dat?!

Miniatuurparken in Nederland

Nederland telt een paar miniatuurparken, verdeeld over heel Nederland. Maar wat is een miniatuurpark nou eigenlijk?

Een miniatuurpark is een park of museum waar bekende gebouwen of landschappen staan, die op kleine schaal zijn nagemaakt. Deze kleine gebouwen, landschappen, auto’s en al het andere wat we in deze parken zien noemen we miniaturen. Eigenlijk is het dus een soort tentoonstelling met mini gebouwen en figuren.

Madurodam in Den Haag

Madurodam is een miniatuurstad in Den Haag op een schaal van 1 op 25. Het park heeft een totaaloppervlak van 62.630 m². De gebouwde stad zelf meet 17.630 m². Naast de miniatuurstad is er in het miniatuurpark ook een speeltuin voor de kleinsten, kinderen kunnen spelen met water en zijn er enkele attracties. Ook vind je in Madurodam de grootste modelspoorbaan van Europa! Voor meer info over Madurodam klik hier.

Adres: George Maduroplein 1, 2584 RZ Den Haag, Nederland

Miniworld in Rotterdam

Miniworld Rotterdam in de provincie Zuid-Holland is het grootste overdekte miniatuurpark van Nederland met een voorlopige oppervlakte van 600 m² op een schaal van 1:87. Vroeger heette het park Railz Miniworld. Miniworld ligt op loopafstand van station Rotterdam Centraal, dus goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Wat erg leuk en bijzonder is in deze miniwereld, is dat een dag hier maar 24 minuten duurt. Dan gaan de lichten even uit in Miniworld en fonkelen de kleine lichtjes in het donker. Spannend! Voor meer info over Miniworld klik hier.

Adres: Weena 745, 3013 AL Rotterdam, Nederland

Overzicht miniatuur parken Nederland - Foto: Miniworld Rotterdam
Kubuswoningen in Rotterdam – Foto: Miniworld Rotterdam

Miniatuurpark Het Grootse Noorden in Tenaxx

In de provincie Groningen is in april 2019 een nieuw miniatuurpark geopend; Het Grootse Noorden. Het miniatuurpark ligt op landgoed Tenaxx in Wedde, waar je met hetzelfde entreekaartje ook het dinopark kunt bezoeken, en onbeperkt gebruik kunt maken van ranja, friet en snacks. De ongeveer 80 miniatuurgebouwen die hier te bewonderen zijn, zijn nagemaakt van bekende gebouwen uit de noordelijke provincies en stonden eerst in Appelscha.

Voorbeelden van de miniaturen uit de noordelijke provincies zijn de Martinitoren in Groningen, kasteel Coevorden, Waterpoort van Sneek en de kerk van Wieuwerd (inclusief mummies!). Sommige gebouwen worden bestormt met dino’s en er staat een Porsche in een van de kerken. Dat vonden de kinderen wel grappig! Het is ook leuk dat je de bootjes kunt laten varen en dat je soms even sportief moet doen om iets te laten draaien of rijden. Voor meer info over miniatuurpark Het Grootse Noorden klik hier.

Adres: Borgesiusweg 1, 9698 XS Wedde, Nederland

  • Als extra tip benoem ik het LEGiO museum in Grootegast, op nog geen half uurtje rijden van de stad Groningen. Weliswaar officieel geen miniatuurpark maar ze hebben hier een LEGO stad gebouwd met allerlei gebouwen uit Noord Nederland. Ook een erg leuk uitje!

Mini Mundi in Middelburg (Miniatuurpark Walcheren)

Mini Mundi is een familiepretpark in Middelburg, Zeeland, met daarbij een miniatuurpark, en maakt deel uit van Zep Vrijetijdspark Middelburg. Mini Mundi een voortzetting van het voormalige Miniatuurpark Walcheren, dat zicht eerst midden in de stad bevond. Miniatuur Walcheren, ook wel Klein Walcheren genoemd ligt dus in dit speelpark met leuke attracties. De miniaturen zijn op schaal 1:20 gebouwd. Je ziet bij Mini Mundi onder andere het indrukwekkende stadhuis van Middelburg, de Vlissingse boulevard en het abdijcomplex van Middelburg. Ook zijn hier verschillende drukknoppen die de ministad tot leven brengen. Voor meer info over miniatuurpark en Mini Mundi klik hier.

Adres: Podium 35, 4337 WV Middelburg, Nederland

Landschapmuseum in Beek-Ubergen

In het Landschapmuseum in Beek-Ubergen in de provincie Gelderland zijn 11 miniatuurlandschappen, van Texel tot Zuid-Limburg te bezichtigen. Binnen krijg je op een speelse manier het antwoord op allerlei vragen over het Nederlandse cultuurlandschap. Combineer het uitje met een leuke wandelroute. De entree voor dit miniatuurpark is gratis! Let op, het park is niet het hele jaar geopend en heeft beperkte openingsdagen. Voor meer info over de miniatuurlandschappen en het Landschapmuseum klik hier.

Adres: Rijksstraatweg 174, 6573 DG Beek-Ubbergen, Nederland

Brabants museum Oud Oosterhout

Brabants Museum Oud-Oosterhout is een openluchtmuseum meet miniatuurpark in de plaats Oosterhout, provincie Noord-Brabant. Een deel van dit museum bestaat uit een miniatuurpark met wel 270 miniaturen van Oosthoutse woonhuizen, boerderijen, fabrieken en andere gebouwen uit rond 1900 te zien zijn! De miniaturen zijn gebouwd op schaal van 1:20 en zijn te bewonderen van april t/m oktober. In de wintermaanden worden de miniaturen opgeslagen en onderhouden. Voor meer info over het miniatuurpark en het Brabants museum Oud Oosterhout klik hier.

Adres: Bredaseweg 129, 4904 SB Oosterhout, Nederland

Miniatuurparken Nederland; compleet overzicht miniatuur parken en museums in NL
Leuke tip? Pinnen maar!

2 thoughts on “Overzicht miniatuurparken in Nederland

Geef een reactie