museum-coevorden-met-kinderen-ervaringen-blog-review-tips

Museum Coevorden: ideaal uitje met nieuwsgierige kinderen

Review – Museum Coevorden stond al een poosje op ons ‘musea wensenlijstje’ om te bezoeken. We wonen er dichtbij en hebben een Museumkaart, die daar geldig is. Zonder al te veel verwachtingen ging ik afgelopen weekend met twee van mijn kinderen op pad, en het museum bleek toch echt veel leuker dan gedacht! In dit blog vertel ik jullie over onze ervaringen met het Stedelijk Museum Coevorden met kinderen, en waarom het voor peuters en kleuters misschien een beetje (te) spannend kan zijn…

Stedelijk Museum Coevorden

Stedelijk Museum Coevorden, ook wel bekend als “Museum Coevorden” of “SM Coevorden“, is een verborgen parel in het hart van deze historische vestingstad in Drenthe. Verwacht geen groot museum, maar het is wel heel interessant, mocht je hier in de omgeving wonen of toevallig in de buurt zijn. Zeker wanneer de onderwerpen: Coevorden, geschiedenis, vesting, arsenaal, oorlogen en archeologie jou en je kinderen aanspreken, is dit museum een “must-visit”.

museum-coevorden-met-kinderen-review-ervaringen-blog
De kinderen renden vanaf de parkeerplaats op de Markt al enthousiast naar de ingang van Museum Coevorden toe.
coevorden-museum-met-kinderen-review-ervaringen-blog-drenthe
Het harnas: een van de pronkstukken in Museum Coevorden, volgens de kinderen.

Bereikbaarheid en locatie

Het Stedelijk Museum Coevorden is gelegen aan de Haven 4, in het centrum van Coevorden en op loopafstand van het kasteel (nu, sinds maart 2024 Fletcher hotel Coevorden). Het gebouw waarin het museum gevestigd is werd vroeger gebruikt als arsenaal. Hier werden wapens en kruit werden bewaard. Nu vind je er het Stedelijk Museum Coevorden, gedeeld met een openbare bibliotheek in hetzelfde gebouw.

Stedelijk Museum Coevorden is gemakkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer en biedt ook voldoende parkeergelegenheid in de nabijgelegen straten. Wij parkeerden onze auto op De Markt, echt op steenworp afstand van het museum.

De openingstijden kunnen variëren, dus het is raadzaam om vooraf de website van het museum te raadplegen voor de meest actuele informatie.

Verken de geschiedenis over Coevorden

stedelijk-museum-coevorden-ervaring
Fragment van de boeiende introfilm in Museum Coevorden
museum-coevorden-arsenaal-met-kinderen-ervaringen-blog-review-drenthe-met-kinderen
De helmen zijn wel wat zwaar hihi, wat zullen de ridders hoofdpijn hebben gehad vroeger! Dit is echt niet comfortabel volgens de kinderen.

In dit historische museum ga je een stapje terug in de tijd en ontdek je de rijke geschiedenis van Coevorden en haar omgeving.

Het museum biedt fascinerende tentoonstellingen en displays die de evolutie van deze stad door de eeuwen heen belichten. Van de middeleeuwen tot het heden, elk tijdperk wordt tot leven gebracht door middel van zorgvuldig samengestelde artefacten en informatieve panels, waar je de verhalen ook kunt beluisteren.

Als je het museum voor de eerste keer bezoekt, is het aan te raadden om met de filmprojectie te starten, voor je de rest van het museum ontdekt. Deze film duurt ongeveer 10 minuten en activeer je door op een knop te drukken. Zo krijg je meteen een indruk en wat achtergrondinformatie over waar het museum over gaat. Wij vonden het confronterend maar ook mooi tegelijk. Sommige onderwerpen die werden besproken in de film waren voor mijn zoon herkenbaar zoals: “de pest” en de “tweede wereldoorlog”. Dit kent hij van zijn geschiedenislessen op school.

stedelijk-museum-coevorden-ervaringen-met-kinderen-review-blog
Het Arsenaal in Coevorden: historische locatie maar toch heel modern vormgegeven binnen
stedelijk-museum-coevorden-met-kinderen
Mijn nieuwsgierige dochter vind het heel interessant en wil het liefst ieder verhaaltje horen. 😉

Interactieve ervaringen voor kinderen

Een van de hoogtepunten van het Stedelijk Museum Coevorden is de focus op het betrekken van jonge bezoekers. Kinderen worden aangemoedigd om deel te nemen aan verschillende interactieve activiteiten die hen helpen de geschiedenis op een leuke en boeiende manier te begrijpen. Van speurtochten tot educatieve activiteiten zoals een ArcheoLAB.

speurtocht-museum-coevorden-met-kinderen-fotospeurtocht
De fotospeurtocht was erg leuk! Na afloop kregen ze nog een klein cadeautje.
museum-coevorden-wat-te-doen-zien-met-kinderen
Klein fragment van de tijdelijke tentoonstelling – Adios Españoles.

Kinderhoek: verkleden en spelen

Het Stedelijk Museum Coevorden begrijpt dat het betrekken van jonge bezoekers essentieel is voor een geslaagd museumbezoek met het gezin. Daarom heeft het museum een levendige en uitnodigende kinderhoek gecreëerd, die speciaal is ontworpen om de nieuwsgierigheid en creativiteit van kinderen te stimuleren.

Er staan onder andere twee grote verkleedkisten met verkleedkleding en accessoires, kinderen kunnen er kleuren en spelletjes spelen. Dit is vooral heel fijn voor kinderen die de tentoonstelling een beetje (te) spannend vinden of sneller dan hun ouders zijn uitgekeken bij de tentoonstelling. We zagen namelijk naast hele prachtige archeologische schatten ook een skelet in een van de vitrines. Mijn jongste is nu 9 jaar en vond dit wat raar, maar ik kan mij voorstellen dat de hele kleintjes (peuters en kleuters) hier wellicht van kunnen schrikken…

In de Nederlandse schoolvakanties worden er regelmatig speciale kinderactiviteiten georganiseerd werd ons verteld door een medewerker. Zo kun je bijvoorbeeld het bezoek aan het museum combineren met een kinderrondleiding door het kasteel. Hier komen wij zeker nog een keer voor terug.

museum-coevorden-verkleden-spelen-voor-kinderen-spelletjes-blog-review-ervaringen
Spelen en verkleden in het museum.
kinderactiviteiten-stedelijk-museum-coevorden-met-kinderen-ervaringen-review-blog-tips
De verleiding was groot om even een spelletje te spelen in de kinderhoek.

Review: onze ervaringen met het Stedelijk Museum Coevorden met kinderen

Als ouder van drie kinderen, kan ik met zekerheid zeggen dat het Stedelijk Museum Coevorden een fijne ervaring biedt voor het hele gezin. Het is vooral leuk als je nieuwsgierige kinderen hebt, die op school al een beetje geschiedenis hebben gehad… Mijn kinderen waren geboeid door de interactieve tentoonstellingen, de fotospeurtocht en genoten van de verschillende activiteiten die speciaal waren ontworpen voor jonge bezoekers zoals het verkleden. Mijn oudste kind, een puber, was niet mee, maar dit museum waarschijnlijk ook heel leuk gevonden, gezien zijn interesse in archeologische vondsten.

Op het moment dat wij er waren was het erg rustig en had de medewerkster alle tijd om onze vragen te beantwoorden. De algehele sfeer in het museum was gastvrij en ontspannen. We hebben in ongeveer anderhalf uur veel geleerd over de geschiedenis van Coevorden en hebben tegelijkertijd plezier gehad.

coevorden-stedelijk-museum-kinderen
Pin op Pinterest voor later!

Lees ook onze blog(s) over:

Plopsa Coevorden met kinderen

Geef een reactie