Review Museum Klok en Peel in Asten met kinderen

Nationaal Klok en Peel Museum in Asten met kinderen

Nationaal Museum Klok en Peel in Asten is dit jaar (2019) door de ANWB met ‘goud’ bekroond als leukste uitje in Noord-Brabant. Heel bijzonder om twee totaal verschillende exposities in één museum te treffen. Mijn kinderen hebben zich vermaakt met een speurtocht door Klok en Peel, klokken te luiden en op de beiaard kinderliedjes te spelen. Erg leuk!

Op de terugweg naar huis van een minibreak op Recreatiepark de Achterste Hoef, bezochten wij dit bijzondere museum op uitnodiging voor mijn andere blog Volgmama. Vanaf de Achterste Hoef is het nog geen 30 minuten rijden naar het Nationaal Museum Klok en Peel in Asten. Leuk om te bezoeken als je daar op vakantie bent!

Review Klok en Peel Museum Asten Brabant 2019
De ingang gevonden!
Klok en Peel museum - Leukste uitje met kinderen in Noord-Brabant
Loop ook eens een rondje door de prachtige tuinen bij Klok en Peel

Klok & Peel met kinderen

Met één entreekaartje kun je ze zowel Klok als Peel bezoeken, dit zijn de vaste collecties uit het museum dat al meer dan 50 jaar bestaat. Afwisselend zijn er ook tijdelijke exposities. In 2012 opende Koningin Beatrix het vernieuwde museum.

Het is begonnen als een museum met twee gescheiden collecties en het is nu dus een samenhangend geheel. Het Klok gedeelte gaat over klokken en alles wat daarbij hoort. Van klokkengieterij tot wereldklokken over de hele wereld. Het Peel gedeelte bevat een natuurhistorische collectie. De binding van het museum met de gemeente Asten is niet bepaald toevallig. Asten heeft in 2019 nog de enigste actieve klokkengieterij in Nederland; de Koninklijke Eijsbouts (sinds 1872). Daarnaast maakt Asten deel uit van het gebied de Peel dat landelijk bekend staat om zijn landschappelijke kwaliteit en cultuurhistorie. Museum Klok en Peel is een leuk uitje in Noord-Brabant en ook zeker leuk met kinderen. Wij hebben ons hier twee uur kunnen vermaken.

Speurtocht

Voor kinderen vanaf 4 t/m 12 jaar zijn er tegen een klein bedrag verschillende speurtochten verkrijgbaar aan de kassa. Samen met mijn dochter deden wij een placemat speurtocht voor kinderen van 4 t/m 7 jaar. Hier staan foto’s op afgebeeld van museumitems die je bij Klok en Peel kunt zoeken. Als je kindje een item heeft gevonden dan kan hij/zij er een sticker op plakken. Mijn dochter van 4 jaar vond het erg leuk om te doen maar kon niet alles vinden.

Klok en Peel met Kinderen - Museum Speurtocht
Fotospeurtocht voor kinderen die nog niet kunnen lezen. Slim bedacht!

Mijn man ging met de jongens op stap. Zij deden samen een speurtocht voor kinderen van 8 t/m 10 jaar. Zij moesten items zoeken, daar vragen over beantwoorden en op het eind krijg je dan een woord. Na afloop kunnen de kinderen de speurtochten laten nakijken aan de kassa en dan krijgen ze een kleine verrassing.

Je kunt natuurlijk ook op eigen houtje rondkijken zonder een speurocht. Het is een museum waar je ook echt wat kunt doen en niet alleen maar kijken. Dat maakt het voor kinderen juist zo leuk!

Klok museum

In het Klok museum komen we een grote collectie kerkklokken tegen. Ook de beiaardcollectie mag uiteraard niet ontbreken. Van klepels tot klokken gieten, we leren hier echt van alles over klokken. Onder toezicht van een suppoost mogen de kinderen zelf ook nog even klokken luiden en kinderliedjes op een beiaard spelen. Dit vonden mijn kinderen erg leuk om te doen! Hoe vaak krijg je die kans nou?

Het was vanwege de brand van de Notre Dame kathedraal in Parijs een beetje confronterend om een replica van de Maria klok te zien. Het blijft natuurlijk jammer dat zo’n groot stuk historie afgebrand is. Een medewerker van Klok en Peel vertelde ons dat de klok gelukkig intact was gebleven. Zoals je op de foto hierboven ziet is de klok enorm groot! Wat een joekel! De originele Maria klok uit de Notre Dame kathedraal in Parijs is gemaakt in Asten bij Klokkengieterij Koninklijke Eijsbouts.

Kinderen kunnen op allerlei knopjes drukken en alles over klokken ontdekken. Ook mogen ze op sommige klokken slaan met een hamertje. Een leuk klankenspel is het resultaat.

Klok en Peel met kinderen
Klankenspel
Klok en Peel Asten museum klokkengieterij
Verzameling Oosterse (tempel) klokken
Klok en Peel museum met kind
Klokken luidden

Peel museum

Bij het Peel museum kom je veel over natuurhistorie en de Peel te weten. Je kunt hier door luikjes verschillende dieren zien. Direct bij de entree van Peel kun je over een glazen vloer lopen als je durft. Daar zitten wolven onder. Geen echte natuurlijk maar de kinderen liepen er liever langs, in plaats van erover.

Ook kun je een echt mammoetskelet, een levensechte oeros en mastodont bekijken, en de tijd beleven dat de Peel nog aan zee lag. Door een muurprojectie zie je walvissen en grote haaien voorbij zwemmen. Ook erg mooi!

Peel museum Asten
Een marter onder de motorkap. Ze vreten alles stuk!
Natuurhistorisch Peel museum in Asten - Leukste uitje en museum in Noord-Brabant met kinderen
Zwemt er opeens een reusachtige walvis voorbij…
Natuurmuseum Brabant
Wat een beest!

Wat mijn jongens erg leuk vonden in het Peel museum was het gedeelte over vleermuizen. Hier kun je met hokjes vragen beantwoorden, een soort quiz, en een vleermuissimulator spel spelen.

Wij vonden het een erg leuk uitje en wij kunnen het Nationaal Klok en Peel museum voor kinderen vanaf een jaar of 4. Vanaf deze leeftijd kun je samen een speurtocht doen, is het makkelijker om dingen uit te leggen en voor je kind beter te begrijpen.

Het Klok museum vonden mijn kinderen leuker dan Peel maar de vleermuizengrot en alle weetjes over vleermuizen en het spel hadden ze ook niet willen missen. De speurtochten waren goed te doen, niet te moeilijk en duurden niet te lang. Tussendoor hebben wij nog wat gedronken in het museumcafé. Ik kocht voor de kinderen een ‘klokken koek’. Met een mega laag suiker maar voor een keertje zien we dat door de vingers. 😉

Leuk uitje? Pinnen mag!

Praktische info 2019

  • Parkeren is gratis.
  • Gratis wifi.
  • Buggy en kinderwagen proof.
  • Mogelijkheid voor het vieren van een kinderfeestje.

Adres Klok en Peel: Ostaderstraat 23, 5721 WC Asten, Nederland

Nationaal Museum Klok en Peel is voor mensen met een museum jaarkaart en kinderen t/m 3 jaar gratis te bezoeken. Kinderen van 4 t/m 18 jaar betalen 5 euro entree en volwassen betalen 10 euro entree. (Prijsindicatie 2019). Kijk voor meer informatie op de website van museum Klok en Peel.

Heb jij al zin gekregen om museum Klok en Peel te bezoeken?

Deze uitjes in Noord Brabant bezochten wij ook:

Geef een reactie