De 7 Zeven uitkijktoren Friesland Fochteloo Fochteloerveen Ravenwoud Appelscha Drenthe Nederland

De Zeven; uitkijktoren met opvallende verschijning in het Fochteloërveen

Uitkijktorens vinden wij altijd leuk om op te zoeken! Vaak kun je ze gratis beklimmen, soms voor een kleine bijdrage. De meest bijzondere uitkijktoren in Nederland waar wij tot nu toe met onze kinderen zijn geweest, is toch echt uitkijktoren ‘De 7’ in Ravenswoud (in de provincie Friesland). Deze toren met een opvallende verschijning ligt bij Fochteloo en niet ver van Appelscha. Vanaf De Zeven heb je een prachtig uitzicht op natuurgebied Fochteloërveen en ook voor kinderen is dit een leuke ervaring. Zeker als ze 7 jaar zijn of worden. 😉

Uitkijktoren De 7 in Fochteloo

Uitkijktoren De Zeven is ontworpen door architect Dick de Haan en is sinds het jaar 2000 te vinden aan de bosrand van het Friese Fochteloërveen. In Madurodam staat tevens een miniatuur van deze toren maar nog leuker is het, om de uitzichttoren in het echt te bewonderen. Met een beetje geluk kan je hier in het voorjaar en in de zomer kraanvogels spotten. De 18 m hoge toren heeft het uiterlijk van een gedraaide zeven en wordt ook wel de periscoop genoemd. De toren gratis te bezoeken.

Fochteloerveen wandelroute uitkijktoren de zeven parkeren
We gaan de goede kant op!

Natuur- en hoogveengebied Fochteloërveen

Het Fochteloërveen is een pakweg 2500 hectare-groot natuurgebied op de grens van Friesland en Drenthe, in de buurt van Veenhuizen. Volgens Wikipedia is dit een van de weinige en best bewaarde hoogveengebieden in Nederland. Het gebied is beperkt toegankelijk voor bezoekers en biedt veel kansen voor veen en fauna.

Fochteloo Fochteloërveen natuurpark nationaalpark wandelen Appelscha
Een deel van de route loopt door het bos.

Hoe kom je bij uitkijktoren De Zeven?

Op Google konden wij niet echt een adres voor de uitkijktoren vinden. Je kunt natuurlijk de coördinaten van Google op je navigatie volgen maar als je op de fiets of met de auto bent, is het het makkelijkst om het dorpje ‘Fochteloo’ of ‘Ravenswoud’ in je navigatie te selecteren. In Fochteloo en Ravenswoud zie je dan vanzelf bordjes met ‘uitkijktoren’ en als je die volgt kom je ergens aan de linkerkant een parkeerplaats tegen. Hier kun je gratis parkeren. Vanaf de parkeerplaats is het nog ongeveer 1,1 kilometer wandelen naar uitkijktoren De Zeven. Een stukje loop je over het fietspad, daarna een stuk door het bos en vervolgens over een bruggetje. Dan weer een stukje bos en dan loop je de uitkijktoren tegemoet.

Uitkijktoren 7 De Zeven Fochteloo Ravenswoude Blog
Ingang van uitkijktoren De Zeven
Uitkijktoren De Zeven Fochteloërveen Ravenswoude Friesland
Het best wel steile trappenhuis
De zeven uitkijktoren Fochteloo Ravenswoude Drenthe Friesland
De klim werd beloond met een prachtig uitzicht!
Uitkijktoren 7 De Zeven uitzicht Drenthe Friesland
Mooi uitzicht op het Fochteloërveen

De ‘7’ uitzichttoren beklimmen met kinderen

Uitkijktoren De 7 is ook zeker leuk voor kinderen, mits ze goed kunnen traplopen en natuurlijk geen hoogtevrees hebben. De trappen zijn erg stijl en weer terug naar beneden lopen vonden wij wel een beetje spannend. Boven bij het panorama uitzicht staan twee houten bankjes waar je even rustig kunt zitten. Er is een verrekijker en aan de zijkanten zijn grote ronde kijkgaten. Bekijk hier ons TikTok filmpje met een indruk van het uitzicht.

Heen en terug naar de parkeerplaats is 2,2 kilometer wandelen. Voor de uitkijktoren staat een picknicktafel waar je je eigen meegebrachte eten en drinken kunt nuttigen.

Tips in de omgeving

  • Bosbergtoren in Appelscha
  • Belevingspad Hoogersmilde
  • Gevangenismuseum Veenhuizen
  • Attractiepark Duinen Zathe
  • Nationaal Park Drents-Friese Wold
  • Klimbos Appelscha
  • Museum de Heksehoeve

Heb jij al zin gekregen om uitkijktoren De Zeven met kinderen te bezoeken?

One thought on “De Zeven; uitkijktoren met opvallende verschijning in het Fochteloërveen

  1. Leuk Nathalie! Behalve dat ik het vanaf de buitenkant heel bijzonder vind lijkt het mij een bijzondere klim. Terug lijkt inderdaad best wel spannend. Leuk om te doen, zeker onderbeen de laatste tijd best wel vaak richting het Noorden gaan.

Geef een reactie