Review Zeehondencentrum Pieterburen Groningen - uitje met kinderen

Zeehondencentrum Pieterburen; bezoek Europa’s grootste zeehonden ziekenhuis met kinderen in Groningen

Zeehondencentrum Pieterburen ligt in het noorden van Groningen en is best leuk om een keer met kinderen te bezoeken. Trek er ongeveer 1 tot 2 uurtjes voor uit en neem een kijkje in Europa’s grootste zeehondenziekenhuis! Het is een educatief uitje, geschikt voor het hele gezin en leuk te combineren met een wadloop excursie of een dagje strand.

Zeehondencentrum Pieterburen met kinderen

Tijdens een familieweekendje weg (bij Landal park Esonstad) bezochten wij op een warme septemberdag het Zeehondencentrum Pieterburen, ook wel bekend onder de (voormalige) naam; Zeehondencrèche Pieterburen. Vanaf Landal Esonstad is het ongeveer 35 minuten rijden met de auto. Dat is prima te doen.

De kinderen hadden er heel veel zin in! Want waar zie je anders zeehonden van zó dichtbij? Op de bovenste foto zie je het al… we staan oog in oog met de zeehonden. Wauw!!!

Ervaring Zeehondencentrum Pieterburen met kinderen
Op een echte zeehond kun je natuurlijk niet zitten hihi, maar deze gekleurde beelden voor de ingang van Zeehondencentrum Pieterburen zijn erg aanlokkelijk!

Wat te doen in Europa’s grootste zeehondenziekenhuis?

Van te voren wisten wij niet zo goed wat we nou precies allemaal konden verwachten in het Zeehondencentrum. Waar ik dacht dat het enkel zeehonden kijken was, heeft het Zeehondencentrum Pieterburen het toch erg leuk gemaakt voor hun bezoekers. Vanaf buiten lijkt het gebouw klein maar er hoort buiten ook nog het een en ander bij.

Dagelijks zorgt een team van toegewijde dierenartsen en zeehondenverzorgers in het Zeehondencentrum Pieterburen voor zieke, gewonde of verzwakte zeehonden. In het bezoekerscentrum sta je midden in het zeehondenziekenhuis en kun je meekijken tijdens de verzorging van de zeehonden in verschillende fasen van de opvang.

Intro film

Wij begonnen met een intro film in een een kleine bioscoopzaal. Hier kregen we twee filmpjes te zien van elk ongeveer 10 minuten. Twee jonge dames hebben een vlog gemaakt en laten dit zien. Het andere filmpje is vooral erg educatief. Daar leggen ze bijvoorbeeld de verschillen uit tussen de twee soorten zeehonden die in Nederland leven. Heel interessant! Ook zeker aan te raden om de intro film als eerste te bekijken voordat je verder gaat in het Zeehondencentrum. Zo weet je al een beetje meer van Zeehonden en het Zeehondencentrum af.

Zeehonden kijken

Zeehondencentrum Pieterburen met peuter of kleuter
De zeehonden rollen en dollen ook buiten in het zonnetje. 🙂

Zeehonden kijken bij Zeehondencentrum Pieterburen kan op meerdere plekken. Net zoals in een ziekenhuis voor mensen en kinderen hebben ze hier allerlei verschillende afdelingen. Ook een intensive care voor de hele zieke zeehondjes. Deze zeehonden zitten hier in quarantaine maar je kunt ze wel via het raam zien.

Even verderop zien we zeehondjes waar het al een stuk beter mee gaat. Ik geloof fase 1 of 2. Zij zwemmen rond in een groot bad. Binnen zijn er kijkraampjes en liggen er zitzakken op de grond. De kleinsten gaan erop liggen en af en toe komt er een zeehond kijken. Oog in oog met een zeehond. Dat is bijzonder!

Wij hebben geluk met het weer. Buiten zijn meerdere baden voor de zeehonden. Zo te zien zijn er op dat moment een aantal zeehonden die in de laatste ziekenhuisfase zitten. Hopelijk zijn ze inmiddels voldoende aangesterkt en zijn ze weer uitgezet op het ‘Poepegat’ (gekke naam hihi) in de Waddenzee.

Educatie

Zeehondencentrum Pieterburen educatief uitje met kinderen
Educatief filmpje over zeehonden kijken.
Zeehondencentrum Pieterburen met kinderen
Een kijkje in de keuken van het Zeehondencentrum. 5 kilo haring per zeehond per dag? Dat is enorm veel!

Er is een soort expositie over zeehonden in het bezoekerscentrum. Hier ontdek je allerlei feitjes en weetjes over zeehonden. Ook de medewerkers zijn bereidt om al je vragen over zeehonden of over het Zeehondencentrum te beantwoorden. Wij vonden het personeel erg vriendelijk en behulpzaam.

Indoor speeltuin

Speeltuin zeehondencreche zeehonden centrum Pieterburen met kinderen
De binnenspeeltuin is helemaal goedgekeurd!

Uitgekeken bij de zeehonden of even een pauze? Voor kinderen is er een speciale speelhoek met een zandbak. Erg leuk! Het lijkt wel of je op het strand speelt met zo’n mooi decor. Ook is er een kleurtafel en een bouwtafel. Voor ouders liggen er een paar folders/tijdschriften om te lezen maar zij kunnen ook gebruik maken van het gratis wifi bereik.

Natuurspeeltuin

Zeehondencreche Pieterburen met kinderen - Natuurspeeltuin Groningen
Pas op dat je niet in het water valt hihi…

Buiten kun je niet alleen zeehonden kijken maar er is ook een Waddentuin. Een woeste natuurlijk aangelegde tuin met prachtige bloemen. Een van de paden lijdt je naar de ‘Waddenspeeltuin’ ook wel een prachtige natuurspeeltuin in onze ogen. Er staan een paar houten elementen waar kinderen (en natuurlijk ook volwassenen) een soort parcours kunnen afleggen. De natuurspeeltuin is geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 8 jaar. Misschien zou het een leuke toevoeging zijn als ze voor de jongere kinderen een blotevoetenpad zouden aanleggen.

Onze ervaring bij Zeehondencentrum Pieterburen

Wij vonden het erg leuk om Zeehondencentrum Pieterburen te bezoeken. Ik zou er niet het hele land voor af crossen maar als je er in de buurt bent dan is het zeker de moeite waard om even te gaan kijken. Na zo’n anderhalf uur heb je alles wel gezien maar op een zomerse dag kun je er langer blijven hangen als je gebruikt maakt van het terras of de natuurspeeltuin. Overigens kun je je ticket de hele dag gebruiken mocht je later op de dag nog eens terug willen komen.

Bij de natuurspeeltuin is water. Daarom is het verstandig om voor je kinderen reservekleren en een handdoekje mee te nemen.

In het weekend, in schoolvakanties en op feestdagen worden er extra activiteiten georganiseerd. Toen wij er waren kon je met knoopstouw sleutelhangers maken (dit zat bij de entreeprijs inbegrepen) maar ze zullen dit wel afwisselen met andere activiteiten.

De kinderen vonden vooral de natuurspeeltuin en het zeehonden kijken erg leuk! Echt van zo dichtbij hebben we ze nog niet eerder gezien. Het is mooi dat er een zeehondenziekenhuis zoals deze bestaat waar ze veel zeehonden kunnen helpen en ik hoop dat ze nog lang mogen blijven bestaan!

Leuk uitje? Pinnen mag!

Praktische informatie

  • Parkeren is gratis bij het zeehondencentrum.
  • Dagelijks geopend van 10.00-17.00 uur.
  • In weekenden, schoolvakanties en tijdens feestdagen extra activiteiten.
  • Gratis wifi.
  • Verschoonruimte aanwezig.
  • Buggy en kinderwagen proof.
  • Mogelijkheid voor het vieren van een kinderfeestje.

Kijk voor meer info en de actuele openingstijden op de website van Zeehondencentrum Pieterburen.

Adres Zeehondencentrum: Hoofdstraat 94a, 9968 AG Pieterburen, Nederland

Hebben jullie al zin gekregen om Zeehondencentrum Pieterburen met kinderen te bezoeken of gaat je voorkeur naar een ander kinderuitje in Groningen?

One thought on “Zeehondencentrum Pieterburen; bezoek Europa’s grootste zeehonden ziekenhuis met kinderen in Groningen

Geef een reactie