Zoo Bizar kleinste dierentuin van Nederland met kinderen bezoeken

Zoo Bizar; de kleinste en gekste dierentuin van Nederland!

Zoo Bizar is waarschijnlijk de kleinste en gekste dierentuin in Nederland en doet zijn naam eer aan. Een mini-zoo gevestigd in een Saksische boerderijschuur is toch eigenlijk ook te bizar voor woorden? Om het nog gekker te maken zijn de aanwezige dieren niet de dieren die je normaal gesproken in een ‘grote’ dierentuin verwacht. Wij vonden het een bijzondere locatie en mijn kinderen keken hun ogen uit.

Kinderen die gek zijn op Freek Vonk, vinden dit vast een superleuk uitje. Is je kind niet zo dol op- of angstig voor dieren? Dan kun je beter kiezen voor een van de andere vele leuke uitjes in Drenthe. Ook als je zwanger bent en een gevoelige neus hebt voor luchtjes, zou ik Zoo Bizar even over slaan. 😉

Zoo Bizar Orvelte

Zoo Bizar is een mini-zoo (mini dierentuin) met allerlei exotische dieren en ligt midden in het autovrije museumdorpje Orvelte. Een prima uitje als je in een van de bungalows bij Landal park Orveltermarke verblijft. Ook is het leuk om dit gekke uitje met kinderen te combineren met het prachtige houten pad van Theodoor, of een ritje in de paardentram, beide op loopafstand van Zoo Bizar.

Zoo Bizar Dierentuin Drenthe Review Recensie Ervaring Dierentuin
Deze mooie poort verbind het restaurant met de mini-zoo

Kleinste dierentuin van Nederland

Zoo Bizar is een budget uitje in Drenthe waar je exotische kleine dieren zoals spinnen, stinkdieren, slangen, baardagamen en loslopende zwijnen kunt aaien. Apen en olifanten kom je natuurlijk niet in een boerderijschuur tegen en daar is de entreeprijs ook naar.

Zoo Bizar review

De weg naar de dierentuin was vanaf parkeerplaats (2) makkelijk te vinden. Mocht je het niet zo snel kunnen vinden, dan staat er in elke straat en bij bijna elke kruising, wel een infobord met plattegrond.

Je komt bij Zoo Bizar door het winkeltje met souvenirs naar binnen, voordat je in de dierentuin bent. Niet erg logisch, maar het is de ingang en uitgang tegelijk. Bij de kassa werden we vriendelijk ontvangen door een medewerker die kort even uitlegde hoe het allemaal werkte omdat we hier voor de eerste keer kwamen.

Zoo Bizar Dierentuin - Drenthe met kinderen uitjes
Kinderen kunnen zelf hun limonade tappen

Na de kassa kom je in de koffiehoek/restaurant. Eten en drinken kun je hier zelf pakken en laten afrekenen bij de kassa. Zelf ranja tappen vonden de kinderen overigens erg leuk. Ook hebben de kids gelijk een klein souvenirtje want de leuke limonadebeker mocht mee naar huis!

Nadat we wat hadden gedronken en onze jassen hebben opgehangen aan de varkenskoppen (kapstokken) gingen we door de poortjes naar binnen. Mijn zoontjes vonden het in Zoo Bizar een beetje stinken naar dierenpoep en urine (gelukkig rook ik zelf niks want ik was verkouden…).

Gekke dieren

Mijn jongens vonden het een spannend uitje en ze wisten niet goed wat ze moesten verwachten. We zagen eekhoorntjes eten en rondrennen door buizen van gaas. Vlak daarna zagen we twee zwijnen over de paden wandelen waar wij ook liepen. Dat was gek! Wat doen die varkens nou binnen? Gelukkig doen ze geen mens kwaad en kan je ze gewoon aaien als je durft. Ook zijn er slangen en spinnen. Brrr…

Varkens lopen langs ons heen…

Het is wat onwennig en anders dan gewend, deze dierentuin, maar de kinderen begonnen het al snel leuk te vinden toen ze de gekke dieren zagen. We klimmen even de houten trap op om te kijken of we iets op zolder kunnen zien. Op zolder hebben ze dierenpoppen in hooi neergezet die gaan bewegen als je op de groene knoppen drukt. Een leuke mini voorstelling!

Educatief

Eigenlijk heb je alle dieren in Zoo Bizar wel binnen een half uurtje gezien. Midden in de dierentuin is er een gedeelte waar een medewerker met regelmaat zijn kennis deelt over de dieren die in Zoo Bizar leven. Ook haalt hij tussendoor een diertje uit een van de verblijven die je mag vasthouden of aaien. Dat maakt het interessant voor de kinderen en het zorgt ervoor dat je langer binnen blijft.

We zijn veel te weten gekomen over deze exotische dieren en daarom is het niet alleen een bijzonder en gek, maar ook een educatief uitje. Mocht je van ver komen dan zou ik het uitje zeker combineren met een wandeling door het museumdorp, en het wandelpad van Theodoor, of een ander uitstapje in Drenthe.

Het kleine egeltje mochten we even vasthouden. Het beestje kwijlt soms…
Een stinkdier aaien en voeren…

Museumdorp Orvelte

In museumdorp Orvelte ligt niet alleen dierentuin Zoo Bizar. Hier kom je verder nog schaapskooien, speeltuintjes, een paardentram (hier bestaat het nog!), een vuurplaats, authentieke winkeltjes en eetgelegenheden tegen. Ook is er een hele leuke wandelroute; het houten pad van Theodoor. Hier komen we nog eens voor terug. Toen wij er waren was te nat en glad om het houten pad te bewandelen. Als je Orvelte met kinderen bezoekt, vergeet dan het nostalgische snoepwinkeltje niet. Hier kun je lekkere drop en zuurstokken kopen.

Zoo Bizar met korting

Dit uitje ontdekte ik via kortingswebsite deleukstedeal.nl, een site die ik regelmatig check waar je leuke tijdsgebonden deals kunt vinden voor dagjes uit in de Noordelijke provincies Friesland, Drenthe en Groningen. Ze hadden dit keer een actie waarbij je per kaartje 4 euro betaalde voor de entree van Zoo Bizar, inclusief een drankje. Een prima korting!

Zoo Bizar met kinderen - Budget uitje en kleinste dierentuin in Drenthe
Leuke tip? Pin het!

Praktische informatie 2019

  • Parkeren kost 3 euro per dag
  • Zoo Bizar ligt in een autovrij museumdorp
  • Restaurant met zelfbediening
  • Buggyproof
  • Geen wifi / internet
  • Honden mogen niet mee
  • Mogelijkheid voor het vieren van een kinderfeestje

Kinderen tot en met 2 jaar zijn gratis. Kinderen die 3 jaar zijn betalen €1,50 en ben je 4 jaar of ouder? Dan betaal je €4,95 per persoon. Kijk voor meer info op de website van Zoo Bizar.

Adres Zoo Bizar: Dorpsstraat 2, 9441 PD Orvelte in Drenthe, Nederland

Hebben jullie al zin gekregen om Zoo Bizar met kinderen te bezoeken?

Geef een reactie